Pojačane kontrole na hrvatsko-bosanskoj granici: Migranti izvještavaju o nasilju

Unsko-sanski kanton doživljava sve veći priliv migranata usljed pojačanih kontrola hrvatske policije na granici s Bosnom i Hercegovinom. Iako nadležni tvrde da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća, broj ilegalnih migranata u prihvatnim centrima u Bihaću prelazi hiljadu.

Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, ističe da je u posljednje dvije sedmice zabilježen veći broj migranata kako u gradu, tako i u kampovima. To je, kako navodi, posljedica pojačanih kontrola Granične policije BiH na zapadnim izlazima iz države.

No, dok se o kontroli granice raspravlja, neki migranti donose uznemirujuće priče o nasilju kojem su bili izloženi. Adi iz Pakistana, jedan od migranata koji je prešao hrvatsku granicu, izjavio je: “Došao sam ovdje sa hrvatske granice. Njihova policija me je udarala i deportovala ovdje, u Bihać. Trenutno boravimo u Lipi.”

Dok neki građani Bihaća primjećuju veći broj migranata u prolazu, drugi tvrde da su ti migranti “kulturniji” i čini se da imaju više sredstava, budući da često koriste taxi usluge.

Od početka godine, u Bosni i Hercegovini je zabilježen ulazak oko 26.000 migranata, većinom iz Avganistana, Pakistana, Maroka i Bangladeša, ali i iz nekih afričkih zemalja.

O ovom problemu izrazio se i direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Žarko Laketa, koji potvrđuje povećano prisustvo migranata u posljednjem periodu. Unatoč svemu, nadležne institucije uvjeravaju javnost da su spremne za svaki bezbjednosni izazov koji pred njima stoji.