Bihać obilježava 31. godišnjicu 5. korpusa Armije RBiH: Pripomena slavnim danima

Bihać, 20. Oktobra 2023. – U znak sjećanja na trideset i prvu godišnjicu osnivanja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bihać je danas bio domaćin nizu svečanih događaja.

U prisustvu zvaničnika, delegacija kantona, gradova i općina, odana je počast onima koji su dali svoje živote za odbranu zemlje. Cvijeće je položeno na mezar prvog ministra vanjskih poslova RBiH Irfana Ljubijankića, gradskim mezarjima, grobljima i spomen-obilježjima. Uz to, vrata Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine unutar kasarne “Adil Bešić” bila su otvorena za posjete.

Svečana akademija, održana kasnije, okupila je brojne visoke goste, među kojima su bili ministar odbrane BiH Zukan Helez i njegov prethodnik Sifet Podžić. Istakli su važnost očuvanja sjećanja na sve poginule branioce.

Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona, rekao je: “Moramo baštiniti sjećanje na te slavne dane kada smo bili primorani da se branimo od agresije.”

Peti korpus, koji je formiran odlukom Predsjedništva 21. oktobra 1992. godine, smatra se jednim od najboljih i najslavnijih korpusa u Armiji RBiH, s komandantima generalima Ramizom Drekovićem i Atifom Dudakovićem na čelu.

Hamdija Abdić, komadanta 502. viteške brigade, naglasio je važnost kulture sjećanja: “Pokušavaju nam ponovo nametnuti granice unutar Bosne i Hercegovine, pa i kad spavamo, moramo žmiriti na jedno oko.”

Almir Tutić iz Fondacije za istraživanje ratnih zločina nad civilnim stanovništvom Bosanske Krajine, podvukao je značaj istine o dešavanjima tokom rata, ističući da Armija RBiH nije imala koncentracione logore.

U završnici ratnih djelovanja, tri brigade su stekle počasni naziv slavne (501, 503. i 511.), dok su dvije bile prepoznate kao viteške – 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.